lørdag 25. januar 2014

Snømann på flaske | Batch #7 | Porter

Da Gudfaren spurte Far om hva slags øl vi skulle lage denne helgen, var svaret "Snømann på flaske, brygget på en ordentlig snømann".

"Ha ha, ja ikke sant?!!", svarte Gudfaren, i god tro om at dette var en artig fleip.

Far kødda ikke. Snømann på flaske skal det være. Hele snømannen skal oppi, med smakstilsetninger i trynet og på armene.


Kanskje ikke den peneste snømannen i verden. Vi får håpe at smaken ikke gjenspeiles i utseendet.





Klokken er 12:45 og vi kan konstatere at dette kommer til å ta laaaang tid å koke opp. Tre grader, viser displayet. Enda godt at det er helg!


Etterhvert blir det tid for mesking! Klokken er 14:00 og temperaturen har nådd 71 grader. Kornet has oppi, litt mat til den stakkars nedsmelta snømannen. Vi rører rundt i mesken og temperaturen når straks 66 grader. 90 minutter skal dette ligge.

I mellomtiden koker vi opp vann som skal helles gjennom mesken. Opp til kokepunktet, for deretter å kjøles ned til 70 grader. Vi plasserer en bøtte kokende vann i snøen for å hurtiggjøre prosessen med å få ned temperaturen noe.



Det er også tid for å smake på et glass fra batch #6, Kaboom!



Snadder!

Klokken blir 15:50 og vannet som har ligget i snøen er nå på 70 grader. Vi starter første tapping. 25 liter varmt vann skal samtidig siles gjennom mesken.


Far må avgårde litt. Gudfaren setter seg ned imens tappingen pågår. Man kan ikke annet enn å undres over hvordan snømann-øl vil smake. En real snømannporter. Smakstilsetninger som eple (øyne), sitron (munn), gulrot (nese) og buskas (armer). Vi velger nok å droppe six-pencen, selv om det også hadde vært interessant.. Kanskje en annen gang. Dette blir nok uansett det mest interessante ølet vårt, til nå.

Klokken bikker 17:00. Tappingen er ferdig og kokekaret tømmes for utvannet korn. Vi tømmer det der vi pleier, i håp om at det en gang vil komme et naivt rådyr å spise disse utvannede kornrestene.


Vi heller vørteren oppi, klokken 17:30. Vørteren måles for øvrig til SG1062. Det ser ut til at vi får et alkoholnivå på 6,7%. Liker!


Klokken nærmer seg 19:00 og vi venter fortsatt på at vørteren skal koke. I mellomtiden prøver Gudfaren seg på et såkalt "selfie". Det er jo så "in" for tiden.


19:18 starter det å koke. Vi regulerer effekten til 70%. Første ladning med humle has i karet. Neste ladning med aromahumle settes klokken 20:03.

20:13: Snømannens kroppsdeler helles oppi. Gulrotnese, epleøyne, sitronmunn og buskasarmer av gran. Nå settes den virkelig interessante smaken!!


20:18: Nedkjøling. Vi venter nå til temperaturen blir 25 grader. Deretter starter vi å tappe i gjæringskarene.

21:05 starter vi tappingen. Smaker selvfølgelig på vørteren og første reaksjon er åpenbar: 

GRAN!

Klarer nesten ikke vente til dette blir helt ferdig. Fyrtimakan, dette blir et morsomt øl.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar